logo

De Nederlandse muzieksector bundelt haar krachten om een gezamenlijke droom te realiseren: een landelijke, jaarlijks terugkerende Kindermuziekweek. Een dikke week doordrénkt van muziek voor kinderen van 0 tot 12 jaar, die net zo’n begrip moet worden als de Kinderboekenweek.

Met concerten, workshops en voorstellingen op school en in het theater. Met bezoekjes aan de muziekschool en openbare repetities van (kinder)orkesten. Met heel veel zelf uitproberen, beleven en genieten. Met als doel: ieder kind in Nederland het plezier laten ervaren van live muziek, van welk genre dan ook. Tien dagen lang, elk jaar opnieuw. De allereerste editie is gepland van 5 t/m 14 april 2019.

De volgende Kindermuziekweken staan in de planning.
2020 – 27 maart t/m 5 april 2020
2021 – 9 t/m 18 april 2021
2022 – 1 t/m 10 april 2022
2023 – 24 maart t/m 2 april 2023
2024 – 5 t/m 14 april 2024
2025 – 4 t/m 13 april 2025

De motivatie van initiatiefnemers van de landelijke Kindermuziekweek is simpel: kinderen en muziek zijn een bijzonder vruchtbare combinatie. Luisteren naar muziek en zelf muziek maken is niet alleen leuk, het stimuleert het kinderbrein ook.

‘Luisteren naar muziek activeert de hersenen en kan helpen bij cognitieve processen, zoals rekenen of schrijven,’ zegt neurowetenschapper Erik Scherder daarover.

Uit onderzoek blijkt dat ook de sociale, motorische en emotionele ontwikkeling van kinderen door muziek positief worden beïnvloed. Daar zouden álle kinderen van moeten profiteren. Op dit moment is het vaak een trouw publiek van muziekliefhebbers dat kinderconcerten bezoekt: (groot)ouders die zelf graag concerten bezoeken en hun kinderen die ervaring ook gunnen. Via de scholen en kinderopvangorganisaties wil de Kindermuziekweek óók de kinderen bereiken, die de muzikale opvoeding niet van huis uit meekrijgen. En hun ouders!

De eerste landelijke Kindermuziekweek zal plaatsvinden in 2019 en is een samenwerking tussen partners uit de Nederlandse muzieksector. De Kindermuziekweek in Rotterdam, die in 2018 zijn tiende editie beleefde, dient als voorbeeld. De landelijke Kindermuziekweek wordt een jaarlijks terugkerend festival waar álle kinderen in Nederland passief of actief aan kunnen meedoen en waar alle podia, orkesten, scholen, kinderopvangorganisaties, muziekscholen, harmonieën en fanfares van Nederland zich bij aansluiten.

Hóe de deelnemende instellingen  meedoen, staat ze vrij. Iedere school en ieder podium mag naar eigen inzicht invulling geven aan het programma. Een concert door een professioneel orkest, een open dag van de muziekschool, open repetitie van een orkest, djembé workshop in de klas. Iedereen die zich aansluit bij de Kindermuziekweek betaalt een bescheiden deelnemersbijdrage en krijgt in ruil daarvoor marketingondersteuning vanuit de centrale organisatie.

Ook meedoen?

Alle instellingen kunnen deelnemer worden van de Kindermuziekweek. We vragen van al onze deelnemers een bijdrage (naar rato) om deel te nemen. Wil je nog deelnemen voor 2019, neem dan contact op met de projectleider via info@kindermuziekweek.nl

Inmiddels is de verdeelsleutel voor 2020 vastgesteld:

*Openbare instellingen (scholen, bibliotheken) kunnen lid worden zonder contributie;
*Organisaties (amateurgezelschappen en vrijwilligersorganisaties) met een jaarlijkse omzet tot € 10.000 dragen € 0 bij;
*Organisaties (amateurgezelschappen en vrijwilligersorganisaties) met een jaarlijkse omzet van € 10.000 tot € 100.000 dragen €100 bij;

*Organisaties met een jaarlijkse omzet tot € 150.000 dragen € 150 bij;
*Organisaties met een jaarlijkse omzet tot € 200.000 dragen € 200 bij;
*Organisaties met een jaarlijkse omzet tot € 250.000 dragen € 250 bij;
*Organisaties met een jaarlijkse omzet tot € 300.000 dragen € 300 bij;
*Organisaties met een jaarlijkse omzet tot € 350.000 dragen € 350 bij;
*Organisaties met een jaarlijkse omzet tot € 400.000 dragen € 400 bij;
*Organisaties met een jaarlijkse omzet tot € 450.000 dragen € 450 bij;
*Organisaties met een jaarlijkse omzet tot € 500.000 dragen € 500 bij;

*voor info over de bijdrage van organisaties met een omzet boven € 500.000 vragen wij u contact op te nemen met de projectleider via info@kindermuziekweek.nl

Daarnaast is het mogelijk om als cluster deel te nemen.
Dit zijn organisaties per stad/regio die krachten bundelen. Bijdrage is tenminste € 1.000 mits er één contactpersoon kan worden worden aangesteld.
Schroom niet bij vragen of uitleg op te nemen via info@kindermuziekweek.nl

Veelgestelde

vragen

Ook meedoen?

Meedoen aan de landelijke Kindermuziekweek kan op verschillende manieren. Zo kunnen basisscholen zien welke schoolconcerten er in die week georganiseerd worden en zal er op den duur gratis lesmateriaal op te vragen zijn via de website. Daarnaast kunnen culturele organisaties en muziekscholen meedoen als deelnemer. Samen kunnen we heel Nederland tien dagen lang onderdompelen in live muziek voor kinderen!

De kosten die verbonden zijn aan het meedoen aan de Kindermuziekweek zijn afhankelijk van de grootte van de organisatie.

Stuur een mail naar info@kindermuziekweek.nl en onze projectleider neemt snel contact met je op.

Wat zijn de data van de Kindermuziekweek in de toekomst?

De volgende Kindermuziekweken staan in de planning.

2020 – 27 maart t/m 5 april 2020
2021 – 9 t/m 18 april 2021
2022 – 1 t/m 10 april 2022
2023 – 24 maart t/m 2 april 2023
2024 – 5 t/m 14 april 2024
2025 – 4 t/m 13 april 2025

Ik wil iets meer weten over een voorstelling/activiteit?

Als je meer informatie wilt over de diverse activiteiten verwijzen wij je graag door naar de instelling die deze aanbiedt, dit kan via onze deelnemerspagina, maar ook wanneer je klikt op de witte button “koop kaarten” of “meer info”, je wordt dan direct naar de site van de organisatie doorverwezen.

Mijn school wil naar een voorstelling tijdens de Kindermuziekweek. Hoe weet ik wat er speelt?

Voor het huidige seizoen zijn de meeste schoolvoorstellingen al niet meer te boeken, maar contact zoeken kan altijd (via de info knop bij de voorstellingen).
Zo snel als mogelijk na deze editie van de Kindermuziekweek komt het nieuwe programma online. Je kunt via onze agenda contact zoeken met de betreffende deelnemer die dit organiseert en bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Ik weet dat er een activiteit plaats gaat vinden, maar ik zie het nog niet terug in de agenda.

De website is nog niet zo lang online en niet alle informatie is binnen. Dus of de informatie is aangeleverd en de activiteit volgt nog op de website óf de activiteit is georganiseerd door een organisatie die nog geen deelnemer is aan de Kindermuziekweek.

Het lijkt erop dat er in mijn regio in de eerste landelijke Kindermuziekweek geen activiteiten zijn. Klopt dit?

We zijn druk bezig met het werven van deelnemers, maar we hebben – helaas – nog niet overal in Nederland deelnemers. Schroom niet om ze van ons bestaan te laten weten of mail je tip aan onze projectleider via info@kindermuziekweek.nl zodat zij contact kan opnemen.
Er zijn gelukkig zoveel leuke initiatieven op het gebied van kinderen dat we nog niet iedereen bereikt hebben.

Waar kan ik met persaanvragen terecht?

Voor interviews, beeld en andere vragen kunt u contact opnemen met Janko Duinker via pers@kindermuziekweek.nl of 06 5125 8475

Kan ik ook telefonisch contact opnemen?

Dat kan natuurlijk ook. Je kunt bellen of appen naar de projectleider Cato op het nummer: 06 – 83 90 31 55.

KMW_BOL 2 - WIT Created with Sketch.